Cecilia Köjling

Foto: Maja Kristin Nylander

Om Mogul Reportage

Jag startade mogul reportage våren 2007. Verksamheten har gått bra, mycket bättre än vad jag vågade hoppas på när jag tog steget ut från journalisthögskolan.

Jag har tidigare läst genusvetenskap och litteraturvetenskap i Sverige och USA och med journalistprogrammet på JMG i Göteborg knöt jag ihop säcken. Jag skriver mycket om genusfrågor och feminism, gärna i form av socialreportage, essäer och litteraturkritik av såväl fack- som skönlitteratur. Rättighetsfrågor, miljö och internationella frågor är andra intresseområden och jag har gjort reportageresor till bland annat Indien, USA och Kenya.

Jag är dessutom redaktör för två hyresgästtidningar i Göteborg och Stockholm där jag gör allt från grunden; kläcker idéer, skriver reportage, samlar ihop information, fotograferar och layoutar. Bland min övriga uppdragsgivare finns bland annat Borås Tidning, Smålandsposten, Metro, Frihet, Göteborgs-Posten, Revansch, Corren, Hälsa och Krut. Ladda ner min CV här.

Sedan 2008 sitter jag på frilanskollektivet Frilansarna. Det har hjälpt mig att knyta viktiga kontakter och nå ut till ett större nätverk än om man sitter hemma på kammaren. Man får också ett sammanhang där man kan slänga ur sig frågor, bolla idéer och lära av varandra.

När man är frilansjournalist landar ingenting automatiskt i ens knä, man får bara de uppdrag man skapar åt sig själv. Detta har präglat mig i mitt arbete, det gäller att ständigt kläcka nya idéer och inte minst att självständigt genomföra det man företar sig. Mina år som frilans har gjort mig till en driven och dynamisk journalist som alltid presterar mitt bästa.